Orzeźwienie Klienta na wyciągnięcie ręki - jak wybrać odpowiednią chłodziarkę do piwa i inne napoje

2021-05-19
Orzeźwienie Klienta na wyciągnięcie ręki - jak wybrać odpowiednią chłodziarkę do piwa i inne napoje

Chłodziarki do napojów mają formę wolnostojących szaf w kształcie lodówki i służą do schładzania napojów do optymalnej temperatury. Znajdziemy je w zasadzie wszędzie – od wyspecjalizowanych lokali gastronomicznych, aż po niewielkie ogólnospożywcze sklepy osiedlowe. Niestety, z uwagi na ogromną liczbę dostępnych wariantów różniących się pojemnością, zakresem temperatury czy funkcjami dodatkowymi, z wyborem odpowiedniego wariantu ma problem większość klientów zdecydowanych na ten sprzęt. W poniższym wpisie postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na temat tego typu urządzeń, opiszemy ich zalety oraz wady, a także przekażemy wszelkie informacje niezbędne do wybrania idealnej wersji. Dzięki temu wybór będzie znacznie łatwiejszy i przy tym także bezpieczniejszy.

Podstawowa funkcja chłodziarki do napojów

Najważniejszą funkcjonalnością wszystkich chłodziarek do napojów jest możliwość schładzania całych butelek szklanych i plastikowych oraz puszek do optymalnej i wybranej temperatury. Ich zastosowanie ma jedną, podstawową zaletę – zaspokojenie oczekiwań klientów w sezonie letnim. Wiele osób podczas upału poszukuje sposobu na orzeźwienie. Jedni decydują się na zakup gotowych lub robionych na miejscu lodów, podczas gdy inni wybierają puszkę lub butelkę swojego ulubionego napoju. Brak chłodziarki w lokalu jest ogromnym kłopotem, który w efekcie prowadzi do znacznego obniżenia generowanych dochodów. Samo urządzenie dzięki stosunkowo niskiej jak na możliwości cenie zakupu nie powinno zbytnio nadwyrężyć budżetu danej firmy gastronomicznej, dlatego jest to jeden z produktów, który powinien znaleźć się w każdej z nich już w dniu otwarcia. Właśnie dlatego zachęcamy do zakupu odpowiedniej chłodziarki, która wpłynie na dochody generowane w okresie letnim.

Nowoczesne i energooszczędne chłodziarki do piwa

Chłodziarki nie mają nic wspólnego z urządzeniami dostępnymi w sklepach jeszcze parę lat temu. Teraz sprzęt ten jest wykonany z najwyższej klasy komponentów i przy wykorzystaniu najnowszych zdobyczy techniki, dzięki czemu cechuje się zdecydowanie większą wydajnością, przy znacznie niższym poborze prądu. Jak to możliwe? Za zmniejszenie poboru prądu odpowiada między innymi bardzo gruba warstwa izolacji termicznej, która zmniejsza wymianę ciepła pomiędzy wnętrzem urządzenia, a warunkami zewnętrznymi. Dzięki temu ciepło z zewnątrz nie napływa do wnętrza, a chłód nie wydostaje się na zewnątrz. Takie rozwiązanie techniczne ma także wpływ na kolejną zaletę – regulowanie pracy sprężarki. Agregat sam decyduje o swojej wydajności i mocy, wykorzystując do tego celu temperaturę z czujników rozlokowanych we wnętrzu chłodziarki. Dołączając do tego nowoczesne i wydajne sprężarki otrzymujemy urządzenie, które mimo minimalnego poboru prądu odznacza się znakomitą wydajnością.

Chłodziarka do napojów może stanowić atrakcyjną ekspozycję

Wysokiej klasy chłodziarka powinna cechować się nie tylko funkcjonalnością, ale również estetycznym designem. Właśnie z tego powodu warto kupić dopracowaną stylistycznie chłodziarkę, która będzie mogła stanowić w naszym lokalu ciekawą dekorację. Większość producentów doskonale wie o potrzebach restauratorów i właścicieli punktów gastronomicznych, dlatego praktycznie wszystkie są wykonane ze stali w wykończeniu Inox. Charakterystyczna stal o satynowej strukturze nie ma sobie równych. Jest ekskluzywna i luksusowa, a także zachowuje swoją estetykę przez wiele lat po zakupie. Surowiec ten jest bowiem bardzo twardy i nie jest podatny na powstawanie uszkodzeń mechanicznych, takich jak głębokie zarysowania, wgniecenia czy uszkodzenia zewnętrznej powłoki. Równie popularne są modele białe, a nawet czarne – idealne do nowoczesnych lub futurystycznych wnętrz restauracyjnych. Praktycznie wszystkie mają we wnętrzu oświetlenie LED, które wpływa pozytywnie na prezencję poszczególnych napojów i ułatwia odszukanie wybranej butelki czy puszki.

Różnice pomiędzy dostępnymi chłodziarkami do napojów

Dostępne chłodziarki do napojów różnią się między sobą wieloma cechami technicznymi, które wpływają na ich funkcjonalność w obrębie danego przedsiębiorstwa. Podstawową różnicą jest pojemność. W sklepach dostępne są modele pojemne na 600 litrów, jak i wersje np. 200 litrów. To, który model okaże się odpowiedni, zależy głównie od wymagań konkretnego lokalu, warto jednak zastosować pewną poduszkę bezpieczeństwa i kupić wariant nieco większy niż niezbędne minimum. Kolejną różnicą jest zakres temperatur we wnętrzu i możliwość jej regulacji. W podstawowych modelach można regulować temperaturę w zakresie np. od 2°C do 8°C, podczas gdy warianty z najwyższej półki mogą osiągnąć temperaturę pomiędzy wartością 1°C do nawet 15°C. Różnice występują także w obudowie. Chłodziarki mogą być jedno- lub dwudrzwiowe, przeszklone lub pełne, a także wysokie i wąskie bądź szerokie i niskie. Warto także zwrócić uwagę na liczbę półek dostępnych w zestawie sprzedażowym oraz na możliwość zmiany ich umiejscowienia. Dzięki temu można w nich schować zarówno niskie puszki, jak i wysokie napoje butelkowane.

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Dowiedz się więcej w naszym komunikacie dotyczącym zmian (RODO). Strona korzysta także z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel