Komory wzrostowe / garowniki
( ilość produktów: 2 )Prezentujemy komory wzrostowe do ciasta/garowniki, niezbędne w każdej profesjonalnej piekarni i cukierni. Nasza oferta obejmuje nowoczesne urządzenia marek takich jak Stalgast, RM Gastro czy Resto Quality. Polecamy niezawodne urządzenia wysokiej jakości, objęte gwarancją producentów. Mamy sprzęt w różnych rozmiarach, który możesz dopasować do potrzeb swojej działalności. Oferujemy także urządzenia, które można piętrować z piecami piekarniczymi, co sprawdzi się doskonale w kuchniach o małej powierzchni roboczej. Automatyczne sterowniki wilgotności, temperatury czy ustawienia czasu umożliwiają stworzenie idealnych warunków do przygotowania wypieków.
Komora rozrostu 10 x 600 x 400 HENDI MKLM1064
Garownik, komora wzrostowa, ST-Bakery, 10x(600x400) P 1.4 kW STALGAST 9120626
Jak działa komora wzrostowa?
Komory wzrostowe, nazywane też garownikami piekarniczymi, służą do rozrostu surowego ciasta. Dzięki nim wykonasz różnorodne wypieki cukiernicze czy piekarnicze, takie jak bułki, ciasta drożdżowe lub chleby. Te urządzenia mogą współpracować z piecem albo funkcjonować samodzielnie. Utrzymują odpowiednią wilgotność powietrza wewnątrz komory oraz właściwą temperaturę sprzyjającą wyrastaniu surowego ciasta.
W zależności od wybranego modelu komory wzrostowej rozprowadzenie ogrzanego, wilgotnego powietrza odbywa się w różny sposób. Komory wzrostowe mają też różną liczbę półek. W naszym sklepie kupisz garowniki z 16 półkami, na 9 blach. Możesz także kupić komory mobilne wyposażone w kółka, które ułatwią przemieszczanie urządzenia i przenoszenie przygotowanego ciasta do pieca.
Modułowe komory wzrostowe
Znajdujące się w naszym sklepie komory wzrostowe są kompatybilne z piecami poszczególnych marek dostępnymi również na naszych stronach. Możliwość regulowania temperatury garowników pozwala uzyskać i utrzymywać optymalne warunki potrzebne do prawidłowego wzrostu poszczególnych wypieków.
W naszej ofercie znajdziesz również komory wzrostowe w wersji modułowej. Dzięki temu możesz zestawić i łączyć ze sobą więcej urządzeń. Obudowy ze stali nierdzewnej zapewniają trwałość sprzętu i łatwe czyszczenie. Przeszklone drzwi do komór pozwalają natomiast na bieżąco kontrolować wygląd i proces wzrostu ciasta, bez otwierania urządzenia. Zasilanie na 230 V umożliwia wpięcie komór do standardowej instalacji, która znajduje się w każdej kuchni. Możesz wybrać urządzenia zarówno w wersji pionowej, jak i poziomej, w zależności od rodzaju i liczby ciast, które będą przygotowywane w komorach oraz w zależności od tego, jaką przestrzenią dysponujesz w swoim lokalu.
Udane wypieki dzięki komorom wzrostowym
Niektóre z rodzajów ciasta muszą wyrosnąć przed pieczeniem. Aby zapewnić im odpowiednie warunki potrzebna jest właściwa temperatura i wilgotność tworzące sprzyjające środowisko na przykład dla rozwoju i wzrostu drożdży. W dużych kuchniach lokali gastronomicznych czy piekarniach i cukierniach wykorzystywane są więc specjalne komory wzrostowe. Dzięki nim dobrze wyrośnięte ciasto po upieczeniu nabiera lekkości i puszystości.
Solidna konstrukcja komór i szczelność drzwiczek zapewniają idealne warunki dla rosnącego ciasta. Użytkownik może kontrolować cały proces powiększania objętości surowego ciasta dzięki przeszkolnym drzwiczkom. W ten sposób można również przygotowywać różnego rodzaju pieczywo czy wypieki drożdżowe w placówkach handlowych, gdzie serwuje się świeżo pieczone bułki, pączki czy chleb. Zapraszamy na zakupy w SmartGAST, gdzie znajdziesz także akcesoria do pieców, w tym różnego rodzaju blachy i formy do pieczenia ciast.